De zon schijnt en het wordt weer iets warmer buiten. Het is lente, heerlijk!
De lente is ook de tijd om kansen te pakken en te zaaien. Voor vrijwel alle gewassen is het nu de tijd om de zaadjes in de grond te stoppen. Boeren leggen in deze periode de basis voor de oogst van het najaar. Om later fijn te kunnen leven, is het essentieel om ook te zaaien. Graag wil ik je laten zien hoe jij de boerenlogica kunt toepassen bij het planten van jouw financiële zaadjes.
Je financiële zaadjes staan voor mij synoniem aan je investeringen. Een investering kan van alles zijn: aandelen, vastgoed, grondstoffen, kunst, etc. Het doel van een investering is, dat je in de toekomst een veelvoud ontvangt van het geld wat je nu opoffert. Wat ik meestal zie, is dat we weinig financiële zaadjes planten door de angst voor verlies. We zijn bang, dat we alles verliezen wat we ingelegd hebben. Laten we dit dilemma eens vergelijken met de boerenpraktijk.
Een boer weet niet of de zaden die in de grond zitten werkelijk uit gaan komen. Wellicht worden ze allemaal opgegeten door vogels, loopt zijn akker onder water of krijgt hij last van een schimmel, die zijn gewassen onverkoopbaar maakt. Toch houdt dit hem niet tegen om te zaaien. De simpele redenering is namelijk dat als je niet zaait, je ook niet kunt oogsten. Je zou hierbij kunnen stellen, dat het risico van niet zaaien groter is dan het wel doen. Zonder te zaaien weet de boer immers 100% zeker dat er geen enkele opbrengst is. Als je niet investeert in je financiële toekomst weet je ook zeker dat er later niets is.
Niet alles wat een boer in de grond stopt kan hij oogsten. Een deel van de zaadjes zal helemaal niet uitkomen. Sommige komen wel uit, maar voldoen toch niet aan de strenge criteria, die aan ons voedsel worden gesteld. Een boer kan een aantal dingen doen om dit probleem op te lossen. Ten eerste weet hij door zijn ervaring welk percentage van wat hij zaait onverkoopbaar is en hoeveel hij moet zaaien om toch een maximaal resultaat te behalen. Heb jij ook zoveel financiële zaadjes geplant, dat daarmee de kans op voldoende inkomen in de toekomst vrijwel zeker wordt?
Een boer vergroot zijn kansen nog meer door te zorgen voor een goede voedingsbodem, gewassen die een hoog rendement opleveren en door zijn akker te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Ook bij jouw financiële zaadjes kun je deze principes toepassen. Investeer je bijvoorbeeld in gezonde bedrijven met een hoog rendement, die een competitief voordeel hebben ten opzichte van de markt? Een boer gaat natuurlijk geen gewas zaaien, waarvan hij geen kennis en ervaring heeft. Hoe zit dat met jouw investeringen?
Mijn stelling is, dat je jouw financiële risico’s kunt verlagen door te gaan investeren. Stel je eens een angstige boer voor. Hij heeft zaadjes in zijn schuur liggen en kijkt elke dag naar buiten om te zien of vandaag de juiste dag is om te zaaien. Toch kan hij iedere dag wel een reden vinden om niet te zaaien. Het regent, waait te hard of de zon schijnt te fel. Er komt echter een dag, dat hij te laat is en niet meer kan zaaien. Dan heeft hij een schuur vol met zaadjes, die steeds minder waard worden en een akker waar hij niks mee kan. De enige optie is het opeten van zijn zaadjes. In Nederland hebben we het afgelopen jaar €42 miljard gespaard, waardoor het totale spaartegoed eind 2020 uitkwam op €487 miljard. Natuurlijk is het altijd verstandig om een buffer achter de hand te houden, maar toch kan mijn conclusie niet anders zijn, dan dat we in Nederland heel veel angstige boeren hebben. Waarom zou je zoveel financiële zaadjes in je schuur laten liggen, terwijl door het te investeren je nu en in de toekomst een veel mooier leven kunt realiseren? Heb jij ook veel spaargeld en wil je dit voor je laten werken? Vraag dan nu een gratis consult aan via: www.financialdecisioncoach.nl/contact