inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Aanbieding: €1.000 per maand voor energie!

Aanbieding: €1.000 per maand voor energie!

Als je nu een nieuw contract wilt afsluiten voor gas en licht, dan krijgt een gemiddeld gezin met dit soort prijzen te maken. Soms een verhoging van 300% tot 400% van wat er werd betaald. Wat moet je nu doen in deze situatie?

Afgelopen maand kostte een tankbeurt mij voor het eerst meer dan €100 en was ik in de kroeg meer dan €10 kwijt voor één biertje. Prijzen stijgen al zolang we dat meten structureel met ongeveer 2% tot 3% per jaar. Dit wordt veroorzaakt doordat er ieder jaar een paar procent meer geld is en het daardoor minder waard wordt. Het is dus eigenlijk niet dat producten en diensten duurder worden, maar je betaalmiddel wordt minder waard. Dit is een ontzettend nuttig mechanisme voor de centrale banken om economische stabiliteit te creëren. Naast dit effect is op korte termijn vooral vraag en aanbod van producten enorm belangrijk. Met name bij grondstoffen zoals olie en gas zie je dat daar de prijzen sterk kunnen fluctueren. Op dit moment is er natuurlijk de onzekerheid met betrekking tot de oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende rol van Rusland als aanbieder van olie en gas. Mijn eerste tip is daarmee dat deze situatie waarschijnlijk tijdelijk is. Sterke stijgingen gaan vaak samen met sterke dalingen. Mocht je dus in de situatie zitten dat je nu je energiecontract moet vernieuwen, dan is het dus helemaal niet erg dat je geen contract voor lange tijd kunt afspreken. Je wilt juist een contract met variabele prijzen, zodat je kunt profiteren van toekomstige dalingen.

Op de lange termijn is het door de waardedaling van geld onvermijdelijk dat we meer gaan betalen voor producten en diensten. Om dit risico af te dekken, is het vooral belangrijk dat je aan de goede kant van de economie zit. Heb je bv. vermogen, zoals een eigen huis of aandelen, die meestijgen met de groei van het geld? Mocht je in het verleden een lijfrente of pensioen hebben opgebouwd, kijk dan ook eens of je daarbinnen keuzes kunt maken, die ervoor zorgen dat de kans op waardestijging in de toekomst groter wordt.De beste manier om meer geld te verdienen, is minder uitgeven. Mocht je geconfronteerd worden met enorme energielasten of stijgende prijzen aan de pomp, dan is dit wellicht het moment om te kijken naar hoe je minder kunt gebruiken. Een timer in de douche, de verwarming uit als je er niet bent, of het vervangen van energie slurpers. Op www.milieucentraal.nl kan je allerlei goede tips vinden. Ook kun je daar lezen wat het kost om bijvoorbeeld je huis te isoleren of op een andere manier te verwarmen. Door de hoge prijzen is dit nu ineens veel interessanter geworden. Stel dat je bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen en een warmtepomp €500 per maand kunt besparen? Dan wordt duurzaamheid ineens een echt goede investering.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.