inloggen

Home » Blog » Waardebrief » In 3 stappen inzicht in waarom je financieel vrij wilt zijn

In 3 stappen inzicht in waarom je financieel vrij wilt zijn

De meeste mensen doen het allerbelangrijkste in hun “left over time”. Deze uitspraak hoorde ik afgelopen week in een podcast van Eelco de Boer. Voor veel ondernemers, maar wellicht ook werknemers, slurpt je bedrijf de meeste tijd uit je agenda. Werk gaat voor alles en iedereen. Als er vervolgens nog tijd over is, dan wordt dit besteedt aan wat echt belangrijk is. Voor mijzelf is mijn bedrijf ook extreem belangrijk en het gaat ook te vaak ten koste van bijvoorbeeld mijn gezin of tijd om te sporten. Deze week wil ik daarom samen met jou even een denkbeeldige spiegel ophangen.

1. Wat vind je echt belangrijk in het leven?

Met mijn klanten bespreek ik vaak wat essentieel is in hun leven. Vooral voor partners is dit soms een enorme eyeopener, aangezien ik vaak merk dat, maar weinigen dit met elkaar delen. Als ik kijk naar mijn eigen leven dan vind ik het belangrijk om tijd voor mijzelf te hebben om te lezen, muziek te luisteren of te gaan surfen.

Met mijn vrouw ga ik het allerliefste dansen of kamperen in de natuur samen met onze zoon. Ook vind ik het leuk om samen met vrienden of familie iets te ondernemen of gewoon lekker te relaxen thuis. Tot slot is mijn bedrijf enorm belangrijk, omdat het mijn manier is om mijzelf te ontwikkelen en waardevol te zijn voor mijn omgeving.

2. Zet het ideaalbeeld in een denkbeeldige planning of agenda

De volgende opdracht is om deze activiteiten in een denkbeeldige agenda te plakken. Hoe ziet je ideaalbeeld eruit als je dit vergelijkt met wat je nu dagelijks doet? Eerlijk gezegd vind ik dat ik goed op weg ben. Als je naar mijn leven nu zou kijken, vergeleken met acht jaar geleden toen ik uit het bedrijfsleven ben gestapt, dan kan ik concluderen dat ik nu veel gelukkiger ben dan toen. Ik spendeer namelijk het grootste deel van mijn tijd aan wat echt belangrijk is voor mij.

Zoals ik al in het begin zei, gaat mijn bedrijf wel regelmatig ten koste van andere belangrijke zaken. Als actie hierop heb ik daarom besloten om sporten als eerste in mijn agenda op te nemen. Ook heb ik een deel van mijn werkactiviteiten uitbesteed, waardoor ik in minder tijd meer gedaan krijg. Het mooie aan deze verandering is dat het keuzes zijn die uiteindelijk veel meer opleveren dan ze kosten.

3. Onthoud het verschil tussen kosten en investeringen

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het verschil tussen kosten en investeringen. Mijn eigen ervaring is echter dat als je de keuze maakt om bijvoorbeeld iets uit te besteden, wat je veel tijd en moeite kost, dit op lange termijn meer oplevert. Door goed voor jezelf te zorgen en werk te doen waar jij veel plezier uit haalt, neemt je energie toe. Dit is iets wat je zelf voelt, maar ook je klanten. Het blijven visualiseren van je ideaalbeeld houd je scherp om continu stappen te ondernemen, waar je gelukkiger van wordt. En als tijd je meest kostbare bezit is, waarom zou je je dit dan ontnemen?

Eén van de belangrijkste redenen waarom we vaak geen verandering doorvoeren is onze gedachten over geld. We zijn bang om te verliezen wat we hebben, maar zien niet wat we onszelf ontnemen. Het interessante is juist dat het allerbelangrijkste vrijwel altijd iets te maken heeft met het beste in jezelf naar boven halen.

Zonder duidelijk doel of een ongelukkig leven gaan we meer uitgeven

Als je het beste in jezelf naar boven haalt, dan biedt dit juist meer kansen dan bedreigingen, als je het hebt over geld. Daarnaast zie ik zelf heel vaak dat mensen als ze ongelukkig zijn dit compenseren door veel te consumeren, terwijl als je een duidelijk doel hebt je je geld daar ook veel gerichter voor gaat inzetten.

Gratis workshop financiële vrijheid

Je kijkt aan het einde van je maand op je bankrekening en vraagt je af wat je met dit geld moet doen? Hoeveel buffer zou je eigenlijk aan moeten houden en wordt het geen tijd om te gaan investeren? Met steeds verder stijgende prijzen wordt je spaartegoed ook steeds minder waard.

Je bankrekening geeft een gevoel van zekerheid, maar je weet ook wel dat het niet voldoende is voor later. Je bouwt daarnaast nergens een pensioen op, waar je later op kan terugvallen. Je weet vrijwel zeker dat je meer moet doen om in de toekomst je levensstandaard voort te kunnen blijven zetten.

Wil jij weten wat er mogelijk is voor jou? Meld je dan hieronder aan!

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.