inloggen

20% korting op je pensioen

Paniek, paniek, paniek. Dat is waar de financiële katernen vol mee staan de afgelopen weken. Slecht nieuws verkoopt natuurlijk, maar het is wat mij betreft een eenzijdig beeld en verkeerde interpretatie van de huidige situatie. De ontwikkeling op de financiële markten is wat mij betreft namelijk een fantastische kans voor jou. Laat mij je uitleggen waarom en hoe je een beter pensioen kunt regelen tegen een lagere inleg.

Stel dat je nu in de situatie zou zijn waarin je je allereerste huis wilt kopen. Dat is lastig zal je waarschijnlijk denken. Er is beperkt aanbod en de prijzen stijgen alsmaar door. In 2007 en 2008 was er een vergelijkbare situatie. Ik weet dit nog erg goed, aangezien ik in 2007 mijn eerste huis kocht. Financieel gezien niet de meest slimme actie. Vanaf 2009 begonnen de prijzen op de huizenmarkt namelijk te dalen. Gemiddeld met zo’n 20%-30%. Als ik dus gewacht had, dan had ik voor minder geld hetzelfde huis kunnen kopen. Hetzelfde woonplezier, maar tegen lagere lasten. Ook had een later instapmoment mijn kansen op winst bij verkoop vergroot. Op de huizenmarkt komen dit soort dalingen slechts sporadisch voor. Ondanks dat een correctie logisch zou zijn gezien de huidige waarderingen, is een huizencrisis voorspellen iets waar ik mij niet aan waag. Gelukkig is er een andere plek, waar vrijwel continu goede instapmomenten zijn.

De kranten staan de afgelopen weken vol met nieuws over dalende beurskoersen. De prijzen van aandelen zijn in veel markten met 10% tot 20% gedaald. Ook hierbij is hetzelfde principe van toepassing als bij het kopen van je eerste huis. Hoe lager de prijs, des te hoger het verwachte rendement. Dalende koersen zijn een zegen als je nog bezig bent om je pensioen op te bouwen. Je kunt tegen een lager bedrag instappen en hetzelfde krijgen. Of je kunt met dezelfde inleg een beter pensioen aankopen. Als je horizon lang genoeg is, zijn dalende koersen een zegen.

In veel kranten werd geschreven, dat de stijgende rentes wereldwijd de oorzaak zijn van de dalende beurskoersen. Dit lijkt een beetje vreemd, aangezien deze rentes al meer dan een jaar omhoog bewegen. Volgende week zal ik in mijn waardebrief ingaan op hoe je kunt profiteren van stijgende rentes. Vooral als je horizon minder lang wordt, heb je hiervan voordeel. Als je nog in de opbouwfase zit van je pensioen, dan is het iets waar je rekening mee kunt houden om hier zo min mogelijk nadeel van te ervaren.

Een tweede oorzaak van de dalingen, die in de kranten werd genoemd, zijn de vele particuliere beleggers, die de afgelopen jaren zijn ingestapt in allerlei markten. Deze investeerders hebben nog nooit een daling meegemaakt en zijn nu in paniek. Ze beginnen massaal te verkopen op het moment dat hun rendementen rood beginnen te kleuren. Ik hoop dat je op basis van mijn voorbeeld hierboven ziet dat dit precies het tegenovergestelde is van wat je zou moeten doen. Ik maak voor mijn klanten inzichtelijk hoeveel je opzij zou moeten leggen voor een pensioen, zodat je zekerheid hebt, maar nu ook dat kunt doen wat je graag wilt. Daarna help ik ze hun pensioen zo in te richten dat je je emotie de baas bent. Dat je niet in paniek raakt door het nieuws, maar juist de kansen kunt zien die er continu ontstaan. Wil jij ook je winst voor je laten werken, reageer dan op deze waardebrief.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt